Wolontariusze informują o skrajnym przejęciu Parady Równości - oświadczenie fundatorów

Autor Ola Chmielewska
Ola Chmielewska16.01.2024 | 6 min.

Grupa wolontariuszy Parady Równości poinformowała o nagłym odwołaniu dotychczasowej prezeski Fundacji Wolontariat Równości i obsadzeniu jej stanowiska nową osobą. Zmiana ta wywołała oburzenie wśród organizatorów corocznego marszu, którzy obawiają się o przyszłość wydarzenia. W odpowiedzi fundatorzy fundacji wydali oświadczenie, w którym bronią swojej decyzji i deklarują gotowość do dialogu. Sprawa wzbudza wiele emocji w środowisku osób zaangażowanych w paradę.

Wolontariusze oburzeni decyzją fundatorów

Spora grupa wolontariuszy Parady Równości wyraziła swoje oburzenie w związku z niedawną decyzją fundatorów Fundacji Wolontariat Równości. Ta organizacja od lat stoi za przygotowaniami do corocznej parady środowisk LGBT+, jednak jej dotychczasowa prezeska Julia Maciocha została niespodziewanie odwołana ze stanowiska.

Informacja o tej zmianie pojawiła się w mediach społecznościowych. Pod wpisem podpisało się aż 29 osób - głównie wolontariuszy pracujących przy parach. Ich zdaniem tak nagła decyzja stawia pod znakiem zapytania organizację Parady Równości w 2024 roku.

Wolontariusze nie kryją swojego oburzenia. Twierdzą, że cała sytuacja jest dla nich niezrozumiała, a o zmianach na stanowisku prezeski dowiedzieli się od samej odwołanej Julii Maciochy. Co więcej, na spotkaniu z nowym zarządem fundacji mieli odnieść wrażenie, że ich doświadczenie i praca są lekceważone.

Zmiana zarządu Fundacji Wolontariat Równości

Decyzja o odwołaniu Julii Maciochy zapadła 12 stycznia. Tego dnia fundatorzy fundacji zdecydowali się powołać nowy zarząd. Na czele stanął Rafał Dembe, aktywista na rzecz równości w biznesie. Jego zastępcą został Tomasz Bączkowski, który już w latach 2005-2010 pełnił funkcję prezesa.

Zmiana nie została jeszcze odnotowana w Krajowym Rejestrze Sądowym. Jednak statut fundacji pozwala fundatorom swobodnie decydować o obsadzie zarządu. W tym wypadku zmian dokonali Szymon Niemiec i Paweł Kiepuszewski.

Od 2013 roku Fundacja Wolontariat Równości jest głównym organizatorem parad równości. Julia Maciocha stała na jej czele od 2017 roku. Rok wcześniej doszło do konfliktu między nią a Szymonem Niemcem, jednym z założycieli parady. Stąd decyzja fundatorów o zmianach w zarządzie nie jest do końca zaskoczeniem.

Powody odwołania dotychczasowej prezeski nieznane

Choć wiadomo, kto podjął decyzję o zmianach i kto objął nowe stanowiska, wciąż nie są znane powody odwołania Julii Maciochy. W oficjalnym oświadczeniu fundatorzy ogólnikowo stwierdzili, że celem jest otwarcie fundacji na współpracę z różnymi środowiskami.

Ponadto podziękowali dotychczasowemu zarządowi za pracę i wyrazili nadzieję na kontynuację misji. Zadeklarowali też gotowość do współpracy z dotychczasowymi wolontariuszami przy organizacji parady.

Nie dowiadujemy się z niego bezpośrednio o powodach odwołania dotychczasowej prezeski. W stanowisku zawarto ogólne stwierdzenie: "chcemy, aby Parada Równości była świętem, które włącza jak najwięcej podmiotów z różnych środowisk.

Nowy prezes Rafał Dembe odmówił komentarza w sprawie zarzutów stawianych przez wolontariuszy. Wszystko wskazuje na to, że prawdziwe powody zmiany zarządu pozostaną niewyjaśnione.

Czytaj więcej: Samorządy z uchwałami anty-LGBT zagrożone utratą unijnych środków

Nowy prezes bez doświadczenia w organizacji Parady

Jednym z głównych zarzutów wolontariuszy jest brak doświadczenia nowego prezesa fundacji w organizowaniu Parady Równości. Rafał Dembe jest co prawda aktywistą na rzecz równości, ale przede wszystkim menedżerem z dużego banku.

Tymczasem przygotowanie parady to skomplikowany, wielomiesięczny proces. Nie dziwi więc, że osoby zaangażowane od lat w tę pracę obawiają się, iż nowy prezes może nie sprostać zadaniu. Tym bardziej, że objął stanowisko tak późno, bo dopiero w styczniu.

Z drugiej strony w zarządzie znalazł się Tomasz Bączkowski, który już w przeszłości pełnił funkcję prezesa. Być może to on będzie odpowiadał za kwestie organizacyjne.

Zespół boi się o przyszłość wydarzenia

Nagła zmiana władz fundacji nastąpiła w newralgicznym momencie - na początku roku, gdy trwają już przygotowania do parady. Dlatego zrozumiałe są obawy wolontariuszy o los najważniejszego wydarzenia środowisk LGBT+ w Polsce.

W swoim oświadczeniu porównują oni sytuację do "zawłaszczenia" parady. Oburzają się, że o decyzji fundatorów dowiedzieli się post factum. Podkreślają też swój wkład w przygotowania do poprzednich edycji parad.

Obawiają się, że nowy zarząd nie docenia ich pracy i doświadczenia. Ponadto prezesDembe jawi im się jako osoba nastawiona na realizację interesów korporacyjnych, a nie społeczności LGBT+.

• Sytuacja ma miejsce na początku stycznia, gdy trwają już prace nad paradą.
  • Zmiana zarządu fundacji wprowadza chaos i jest zagrożeniem dla wydarzenia.

Fundatorzy bronią zmian i zapraszają do dialogu

W odpowiedzi na zarzuty wolontariuszy, fundatorzy fundacji wydali własne oświadczenie. Bronią w nim swojej decyzji, twierdząc, że zmiana zarządu była zgodna ze statutem i procedurami.

Podkreślają, że nowy zarząd ma umożliwić otwarcie fundacji na współpracę z różnymi środowiskami. Zapowiedzieli reaktywację Komitetu Doradczego, który ma oddolnie wypracowywać kształt parady.

Ponadto fundatorzy twierdzą, że nowy prezes i wiceprezes mają kompetencje do kontynuowania misji fundacji. Podziękowali też dotychczasowemu zarządowi i zapewnili o gotowości do dalszej współpracy z wolontariuszami.

Fundatorzy bronią decyzji Zapraszają do dialogu
Zapewniają o kompetencjach nowego zarządu Deklarują wolę kontynuacji misji fundacji

Sytuacja wokół Fundacji Wolontariat Równości i tegorocznej Parady Równości pozostaje napięta. Pozostaje mieć nadzieję, że obie strony konfliktu usiądą do dialogu i uda im się wypracować satysfakcjonujące porozumienie dla dobra całej społeczności LGBT+ w Polsce.

Podsumowanie

W artykule omówiono kontrowersje wokół tegorocznej Parady Równości w Warszawie. Sprawa dotyczy nagłej zmiany zarządu Fundacji Wolontariat Równości, która od lat organizuje tę paradę. Dottychczasowa prezeska Julia Maciocha została niespodziewanie odwołana przez fundatorów organizacji. Jej miejsce zajął Rafał Dembe, menedżer z dużego banku bez doświadczenia w pracach nad paradą.

Decyzja ta wywołała oburzenie wśród wolontariuszy zaangażowanych w przygotowania do wydarzenia. W mediach społecznościowych opublikowali oni apel, w którym wyrazili swoje zaniepokojenie i niepewność co do dalszych losów parady. Zarzucili też nowemu zarządowi lekceważenie ich doświadczenia i wkładu pracy.

W odpowiedzi fundatorzy wydali oświadczenie, w którym bronią swojej decyzji i przekonują, że nowy zarząd ma kompetencje do kontynuowania misji fundacji. Zadeklarowali też chęć dialogu i dalszej współpracy z dotychczasowymi wolontariuszami.

Sytuacja pozostaje napięta, a przyszłość tegorocznej Parady Równości niepewna. Rozwiązanie konfliktu będzie wymagało dobrej woli i kompromisu z obu stron sporu dla dobra całej społeczności LGBT+ w Polsce.

5 Podobnych Artykułów:

1. Gdzie wyjść na imprezę LGBT w Gdańsku? Sprawdzone kluby dla gejów w Trójmieście
  2. Tomek Szypuła walczy o życie - można mu pomóc
  3. Barry Keoghan w finałowej scenie Saltburn korzystał z protezy?
  4. Jestem aseksualna, inni też - Czym jest orientacja aseksualna?
  5. Poznam przyjaciela - jak nawiązać kontakty i znaleźć prawdziwych przyjaciół
tagTagi
Autor Ola Chmielewska
Ola Chmielewska

Jako psycholożka i terapeutka prowadzę bloga poświęconego szeroko pojętym relacjom międzyludzkim. Poruszam kwestie komunikacji, rozwiązywania konfliktów, budowania zdrowych związków.

Oceń artykuł
rating-fill